Sulina
(Solina - Sunne - Selina )
Tablou de Valeriu Pantazi
Locație:
3.Bisericile orașului care au o istorie aparte și ne arată dacă mai era nevoie, caracterul cosmopolit al orașului:
- Biserica Sfântul Alexandru și Sfântul Nicolae începută în anul 1882 și reconstruită la măreția de acum cu ajutorul casei regale în anul 1910. Ea se găsește pe strada 1 nr.200, în fapt chiar pe faleză și este o construcție impunătoare în stilul clasic neoromânesc. Un aspect interesant este faptul că tabla de cupru ce acoperă biserică este adusă de la Londra.
- Biserica romano-catolică Sfântul Nicolae, care se remarcă prin clopotnița cu 3 clopote la vedere. Aici a slujit superiorul iezuiților din România până la arestarea sa de către comuniști în anul 1949. Construcția se remarcă prin stilul italian arhitectonic, fiind rezultatul efortului financiar al italienilor care locuiau aici. În interior se remarcă 14 picturi ce reprezintă ”Drumul Crucii”.
- Biserica Grecească Sfântul Nicolae, construcția începe în anul 1866 de către grecii din oraş, cu firman
de la sultanul Abdul Azis. Biserica este finalizată un an mai târziu, cum
o mărturiseşte placa de marmură de pe frontispiciul intrării. După
al Doilea Război Mondial, majoritatea membrilor ai comunităţii greceşti au
emigrat în țara de origine, din cauza regimului comunist de inspirație sovietică. Datorită acestor motive, biserica a fost donată românilor în jurul anilor 70, cum s-a întâmplat și cu alte locașe de cult din Dobrogea. Aici există o faimoasă icoană „Myrtidiotissa“, acoperită de turci, care se spune că se temeau de ea. Ea are o istorie aparte, fiind descoperită de un păstor într-un arbore de mir în insula grecească Kitera.
- Biserica Ortodoxă Sfântul Nicolae, cunoscută un timp ca și catedrală, construtită în anul 1866 și renovată în anul 1923 și anul 1956.
- Biserica de rit vechi Sfinții Petru și Pavel. O biserică mai nouă construită între anii 1991 - 1995 cu ajutorul enoriașilor ruși - lipoveni.
4.Palatul Comisiei Europene a Dunării, a fost sediul Comisiei Europene a Dunării care a funcționat în Sulina timp de 82 de ani. Clădirea a fost refăcută în urma bombardamentului german din Primul Război Mondial pentru ca în Al Doilea Război Mondial să fie sediul Comandamentului Militar German între anii 1941 - 1944.
5.Plimbările pe traseele turistice din Deltă. Eu recomand traseul denumit în zonă ”13” sau ”14”, ce cuprinde următoarele repere : Sulina - Canalul Bursuca - Lacul Roșu - Lacul Erenciuc - Satul Sfântul Gheorghe, unde puteți vizita plaja din sat și puteți lua o masă cu pește foarte bună , - Canalul Cordon Litoral - Golful Sulina cu Farul.
6.Plaja din Sulina. A primit certificarea ”Quality Coast Award”. Are un nisip fin, e o plajă amenajată doar parțial la capătul drumului de acces, restul fiind sălbatică și poate fi o alternativă la mult prea aglomerata plajă de la Vama Veche.
7. Cimitirul Cosmopolit. Un loc care reflectă pe deplin istoria, caracterul multicultural al orașului precum și trecutul glorios al orașului. O invitație să vizitezi un cimitir poate suna ciudat pentru unii, dar acesta este un cimitir viu așa cum îl numea Petre Covacef în cartea lui. Veți găsi monumente funerare ale înalților funcționari europeni, prințese și prinți greci, marinari britanici, comandanți de nave, un pirat și ale credincioșilor musulmani.
8. Mâncarea. Pentru gurmanzi și iubitorii de preparate de pește, locul este o adevărată comoară. Se găsesc câteva locuri unde poți mânca foarte bine, adevărate comori culinare. Puteți încerca și niște bucătării tradiționale, ale localnicilor, dacă le dibuiți.
9.Arhitectura orașului care este deosebită și încă are clădiri cu farmecul secului XVIII - XIX.
10.Uzina și turnul de apă construite în 1897 care funcționează și în prezent. Această uzină de apă are o istorie aparte, ea fiind construită pe cheltuiala reginei Olandei, care a vizitat orașul și a donat aceste fonduri.
Impresie personală:
Orașul are o istorie fabuloasă și multe de spus, dar pare învins de timp. Multe clădiri vechi, cu potențial turistic abandonate. Ruinele fabricilor comuniste de conserve în paragină, clădiri noi cum ar fi hotelul Sulina abandonate și în sechestru datorită retrocedărilor dubioase.
Pare însă că orașul capătă totuși o nouă viață prin inițiativa localnicilor, care și-au deschis mici pensiuni și încearcă să ducă istoria și farmecul orașului peste timp și timpuri.
Recomandări turistice:
- Mijloc de transport către și dintre Tulcea: Sulina Trans, tel. contact : 0748.369.173.
- Mâncare :
Localul East - Land (Sulina) situat chiar pe faleză, aproape de locul de debarcare, având un meniu de pește foarte bun. Prețuri cam piperate, dar cumva se merită. Rezervare la tel.:0240 543 234.
- Cazare : Casa Dragon - Sulina. O găsiți și pe booking, pe facebook, etc. Condiții decente de cazare, mobilier nou, curățenie. Proprietarul are și barcă, vă poate plimba contra cost prin Deltă după programul vostru. Tel de contact : 0741.100.291
Bonus: câteva poze din satul de pescari Sfântul Gheorghe - San Giorgio - Kidrilis, sat ce a luat naștere ca urmare a așezării acolo a refugiaților ruși ce au fugit din calea armatei Ecaterinei cea Mare a Rusiei.
Comentarii
Trimiteți un comentariu