Munții CiucașEpisodul III
Excursie cu un personaj special
Trasee:
I
Marcaj:
Cabana Vf.Ciucaș (1595 m) – Vf. Tigăile Mari ( 1844 m) - Vf.Ciucaș (1954 m)
Durata : 1 h 30 minute + 15 min de urcat pe Vf. Tigăile Mari)
II
Marcaj:
Durata: 5,5 - 6 h.
Cabană Ciucaş (1595 m) - Şaua Chiruşca (1567m)-Şaua Gropşoarele(1663m)-La Răscruce(1805 m)-Vf. Gropşoarele(1883 m)-Vf. Zăganu(1817 m)
III
Marcaj:
Durată: 2h
Vârful Gropşoarele (1883 m) - Muntele Roşu (1766 m) - Cabana Muntele Roşu (1280 m)
Durată: 2h
IV
Marcaj:
Durata: 2 - 2,5 h.
Cabana Muntele Roşu - Valea Berii - Cabana Vf.Ciucaș
Personaje:
Raoul Strezea aka Răulaș pesedistul – Homo-politicus, bun organizator, glumeț, iubitor de munte.
Gheorghe Tudor aka George – Iubitor de munte, practicant de sport, iubitor de frumos și bun cărăuș pe munte.
Cristian Tănase aka Înţeleptul – Bun căţărător, experienţă vastă, bun organizator și ghid.
Andreea aka Yla - Iubitoare de lacuri, arta, muzică, căței negri și tot ce e frumos. Fotograf amator talentat.
Baboush aka Capra neagră - câine inteligent, afectuos, iubitor de ieșiri în natură și pofticioasă la tot ce este comestibil și nu numai.
Robert Constantin aka Roboţel – Rezistenţă psihică la efort, organizator, responsabil cu berea.
Prolog
În zona Masivului Ciucaș se mai pot întâlni și alte aspecte interesante:
Aninișurile de pe Târlung
Zonă situată în sud estul judeţului Braşov, la poalele muntelui Ciucaş, în această zonă crește specia protejată de anin negru, după cum îi spune şi numele.
Locul fosilifer Purcăreni
Rezervaţie paleontologică, situată la Întorsura Buzăului în apropierea comunei Purcăreni, reprezintă o veche carieră de calcare albe ce a fost închisă şi declarată monument al naturii. E un bloc masiv de calcar cu un volum de aproximativ 200 de metri cubi, în care s-au identificat crustacee, branhiopode și corali.
Izvoarele Râului Buzău
Acesta este format de două izvoare în partea nordică a masivului.
Povestea și pozele
Suntem în mai 2018. Facem tura noastră tradițională în Ciucaș. De data asta avem cooptați în echipă parteneri noi. Andreea își aduce și cățelul, Baboush, după ce a obținut acceptul administratorului cabanei, să doarmă cu noi.
Andreea vine cu Cristi și Baboush din București iar noi restul plecăm din Buzău. Baboush este o ea. Un cățel simpatic foarte afectuos, cu antrenament de câine utilitar.
Ne întâlnim toți la fabrica de apă Cheia în jurul prânzului. Cu această ocazie vedem că drumul nu mai este accesibil mașinilor fără un acord de la administrația rezervației naturale. Asa că lăsăm mașinile jos la fabrica de apă și vine unul din jeepurile de la cabana Vârful Ciucaș, care va fi încă o dată baza noastră de aventură, să ne ia de noi și bagajele noastre.
Rezervarea o făcuse Raoul, aveam cumva camera noastră tradițională ,sus la mansardă ,unde sunt 4 paturi duble.
După ce luăm camera în primire pornim spre tura mică spre Vârful Ciucaș. De data asta pornim pe Valea Tigăilor pe traseul de întoarcere.
Cum pornim la traseu Baboush dă de iazul de adăpare al Stânii Ciucaș și execută o bălăceală foarte amuzantă sub privirile dezaprobatoare ale lui Raoul care era morocănos. Baboush nu l-a băgat în seamă, s-a răcorit și a pornit cu noi pe traseu.
Traseul este lin și domol la început.Prindem rododendronul înflorit și pajiștea era un spectacol coloristic. Fiind primăvară totul era foarte verde și florile de toate culorile își făcuseră apariția.
Când începe urcarea către vârf, Baboush urcă în fruntea noastră și ne conduce ca și cum ea preluase conducerea haitei. Era foarte mândră să îi însoțească pe cei din față.
Fiind prima ei ieșire la munte explora peste tot în vervă. Prindem și câțiva stropi de ploaie trecători. Ajungem în vârf, facem niște poze, fiecare mai adaugă Vârful Ciucaș încă o dată în palmares.
Expresia vânătorului de muște la pândă :
Apoi pornim la vale spre Vârful Tigăile Mari unde urcăm așa în treacăt ca să îl bifăm.
Explorare :
Ajungem la cabană ne odihnim un pic. Eu cu Cristi și Andreea coborâm la o mică cină în sala de mese. Raoul, George și Baboush rămân în cameră. George care avea niște merinde de calitate aduse de acasă încearcă să ia o cină liniștit. Desigur a trebuit să o mituiască pe Baboush cu un mic ca să poată mânca liniștit. Așa cum am spus ea este foarte pofticioasă.
Petrecem apoi câteva momente de relaxare afară pe terasa cabanei la bere și urcăm la odihnă.
George ne servește cu un pahar de vin adus de el și apoi ne băgăm la odihnă.
Peste noapte Baboush străbate toată camera, să îi tragă niște pupici așa în somn lui Raoul ca să îi arate că nu e supărată pe el că a fost morocănos.
Dimineață după micul dejun trebuie să ne mutăm în altă cameră în cabana mai mică din spate. Cu această ocazie am văzut și ce condiții sunt acolo. Este foarte decent și acolo, să zicem, de două stele.
Ne despărțim de Andreea și Baboush care pleacă spre Sibiu având un program încărcat cu chestiuni turistico-culturale de explorare urbană. După o mică întârziere ele pleacă în jos cu un jeep de la cabană iar noi pornim pe deja cunoscutul traseu către Vârful Zăganul. Traseul îl cunoașteți din povestirile anterioare de aici și aici.
De data asta prindem primăvara în momentul ei maxim de frumusețe, totul fiind înflorit.Ne întoarcem și de La Răscruce pornim spre Cabana Muntele Roșu.
După ce ajungem la cabană și pe acest traseu, Raoul se auto-proclamă expert în Ciucaș. E frumos să vezi cum un bibic crește și îi crește și încrederea în sine. Desigur nici unul din noi nu este expert, pentru că Ciucașul are multe alte trasee și secrete pe care le vom descoperi în următorii ani.
De la Cabana Muntele Roșu pornim pe Valea Berii pe traseul monoton prin pădure și apoi pe drumul forestier. Pe acea ultimă parte eu cu Cristi luăm un pic de avans. Pe final o iau un pic în față, ajung la cabană și îl aștept pe Cristi fluturând în depărtare o bere rece. Gluma are efect și grăbește pasul răspunzând la glumă.
Apar repede George și Raoul. Ne relaxăm toți la o bere rece schimbând opinii de experți 😃. Glumim desigur.
Urcăm în cameră executăm un duș pentru ca mai apoi Cristi să ne urnească jos la cabană la o cină pe care o oferă el grupului în cinstea timpului frumos petrecut în grup pe munte.
După cină am admirat un pic Munții Ciucaș noaptea, am urcat în camera din spate unde eram cazați și am mai petrecut un pic de timp la niște alune și un pahar de vin până ce oboseala ne-a băgat la somn. Camera avea în tavan o fereastră prin care se zăreau stelele dând o impresie foarte interesantă.
Dimineața ne-am dezmorțit la o cafea și un mic dejun, apoi am plecat spre casă.
Cu bine prieteni !
Bonus:
Cabana Ciucas pe vremea când se numea ”Casa Alexandru Vlahuță” :
Vă las placerea să descoperiți unde este Sfinxul din Ciucaș și cum ajungem la el:
https://terramirabilis.ro/2018/08/08/sfinxul-bratocei-masivul-ciucas/ Foto Călin N. Turcu :
Recomandări:
- Interesați-vă dinainte la cabană ce operator are semnal la telefon în zonă. Măcar unul din voi să aibă o cartelă în rețeaua respectivă. De preferat să aveți la voi telefoane dual sim. Când nu merge un operator poate merge celălalt.
- Instalați Aplicația Salvamont. Au trasee, hărți și cel mai important au modalitate să ceri ajutor.
- Încălțăminte rezistentă și comodă. Drumul e lung și picioarele sunt cei mai buni prieteni ai tăi. Nu e loc de erori. Ciocolată, alune, migdale sau alt fel de nuci. Sunt energetice și se consumă rapid.
- Nu ignorați hidratarea, recipiente de apă. Se va consuma fără să observați, multă apă. Preventiv luați un mic filtru portabil pentru apă și recipiente de apă deajuns. Traseul are surse de apă, dar faceți un plan. Notați pe hartă unde sunt.
- Echipament: să nu lipsească pelerina de ploaie, frontala, baterii de rezervă, bețe de treking, ceva plasturi, un bandaj, soșete de rezervă, și măcar un element de îmbrăcăminte mai gros și călduros.
- Evitați bumbacul. Păstreaza apa și se usucă greu. În rândul alpiniștilor există o vorbă : ”bumbacul ucide”.
- Luați pauză la fiecare oră câte 5 minute măcar. Oboseala poate crea probleme de stabilitate în deplasare.
- Faceți rost și de o hartă in format clasic fizic de hârtie. Poate fi folositor. Descărcați hărți offline. Încercați aplicații de gen. Poate fi folositor www.muntii-nostri.ro , au și aplicație dar ca multe alte chestii de gen trebuie sa plătiți pentru hărtile care nu sunt gratuite și asta nu e.
- Încercați să rămâneți un grup compact pe traseu. Se pot ivi probleme sau unul din grup se poate rătăci.
- Treceți peste probleme și stări de oboseală sau ceartă. Muntele unește oamenii și testează prietenii.
Comentarii
Trimiteți un comentariu